Hoe aminozuren ons kunnen helpen

In relatie tot de gevolgen van aminozuur tekorten staan de gunstige effecten van aminozuren. Onderzoek toont aan dat supplementatie met aminozuren een aantal aandoeningen kan bestrijden. Zo kan fenylalanine helpen bij chronische pijn, tryptofaan bij depressie, glutamine tegen de behoefte aan alcohol en suiker, enzovoorts.

Laten we eens een aantal van de grote gezondheidsvoordelen van aminozuren onder de loep nemen:

 A. Levensverwachting

In het wetenschappelijke tijdschrijft “Cell Metabolism” is een artikel verschenen van Enzo Nisoli van de universiteit van Milaan. Nisoli en zijn onderzoekers hebben aangetoond dat een mix van aminozuren de levensverwachting van dieren verlengt – en dat zou voor mensen ook het geval kunnen zijn. Nisoli merkte op dat dit nieuwe onderzoek een algehele filosofie ondersteunt “van een voedingsgerichte benadering van ziekte, veroudering, en problemen met de energiehuishouding.”

Het Italiaanse onderzoeksteam gaf aan mannelijke muizen van middelbare leeftijd drinkwater met daarin een mix van aminozuren: leucine, isoleucine en valine. De levensverwachting van de dieren die enkele maanden lang deze extra aminozuren kregen toegediend bleek een stuk hoger te zijn geworden: van 774 dagen naar gemiddeld 869 dagen. Dat is een toename in levensdagen van maarliefst 12 procent.

Ook op andere gebieden ging het met deze groep muizen beter. Ze hadden een betere coördinatie en uithoudingsvermogen. In hun hart- en skeletspieren bleken ze meer  mitochondria te hebben, en SIRT1, een gen dat mede bepalend is voor de levensduur, was actiever. Tenslotte bleken de bevoorrechte muizen beter in staat te zijn om vrije radicalen te bestrijden in hun lichaam.

Dit is bijzonder nieuws, want tot nu toe werden dergelijke resultaten alleen verkregen met caloriebeperking: als dieren significant minder eten dan ze normaal gesproken zouden doen, blijkt hun levensduur toe te nemen. Maar aan caloriebeperking kleven ook nadelen, bijvoorbeeld voor zwangere vrouwen en jongeren, zodat supplementatie met aminozuren wellicht een interessanter optie is.

Tegen de pers verduidelijkte Nisoli nog dat aminozuren binnenkrijgen via supplementen iets anders is dan via eiwitten eten; bij supplementen hoeven de aminozuren niet eerst afgebroken te worden in het spijsverteringskanaal; ze gaan direct de bloedstroom in.

B. NATUURLIJKE ANTIBIOTICA

Met de bestrijding van bacteriële infecties gaat het tegenwoordig niet meer zo goed; er bestaan nu resistente superbacteriën zoals MRSA (methicilline-resistente staphylococcus aureus) en CKRP (Carbapenem-resistente Klebsiella pneumoniae), en zelfs gewone bacteriën worden moeilijker te bestrijden.

Maar wellicht is er een oplossing. Volgens dr. Andreas Schubert van het Fraunhofer Instituut voor Celtherapie en Immunologie IZI in Leipzig werken simpele, natuurlijke aminozuren beter dan antibiotica bij het bestrijden van infecties, terwijl ze geen schade berokkenen aan gezonde cellen.

Schubert en zijn collega’s van het Fraunhofer Instituut testten de effecten van aminozuren in vitro en stelden vast dat de aminozuren sneller en in lagere concentraties door de celwanden van bacteria heen braken dan antibiotica. En anders dan antibiotica veroorzaakten ze geen schade aan de cellen. Antibiotica breken, zoals bekend, niet alleen schadelijke maar ook de “goede” bacteriën af.

Dit zijn baanbrekende resultaten. Schubert legt uit: “We hebben al 20 aminozuren kunnen aanwijzen die tal van microben doden, zoals enterococci, schimmels en pathogene bacteriën zoals Streptococcus mutans. Zelfs de ziekenhuisbacterie Staphylococcus aureus is niet immuun. In onze testen werd de groei van S. aureus aanzienlijk geremd.”

C. OVERGEWICHT

In het blad van de American Society for Nutrition treffen we een onderzoek aan van dr. Guoyao Wu van de A&M Universiteit van Texas. Wu onderstreept het belang van aminozuren voor de gezondheid van mens en dier. Eerder toonde hij al aan dat het aminozuur arginine een rol speelt in de bestrijding van overgewicht.

D. PIJN

Het aminozuur Fenylalanine kan, volgens recent onderzoek, helpen bij de bestrijding van chronische pijn.

E. Verdere  voordelen van aminozuren

Het is niet mogelijk om in dit artikel alle voordelen van aminozuren op te sommen. Maar één extra voordeel willen we de lezer toch niet onthouden:

Verlichting bij kater

Alcohol wordt in het lichaam omgezet in acetaldehyde. Als je veel alcohol drinkt, kunnen we spreken van een “alcoholvergiftiging”. De aminozuren glumatine en alanine versnellen de stofwisseling van alcohol en acetaldehyde. Valine, leucine, isoleucine, arginine en glumatine versterken de werking van de lever, en dat bevordert ook weer de afbraak van de alcohol in ons lichaam.

Misschien vind je dit ook leuk:

Tarwegrassap een geweldige bron van aminozuren