Het effect van tarwegras op stresshormonen
Categorie├źn: Tarwegras sap

Het effect van tarwegras op stresshormonen

De meeste mensen denken dat stress uitsluitend tussen twee oren zit. Maar mentale stressfactoren zijn slechts een deel van het probleem. Stress kan voortkomen door zware fysieke belasting op je lichaam of het eten van ongezonde voeding.

Alle stressprikkels produceren Cortisol, het stresshormoon dat wordt geproduceerd in de bijnierschors. Cortisol is niet bedoeld om lang door je lichaam te circuleren. Het hormoon is bijvoorbeeld handig als je in de auto moet invoegen tussen twee vrachtwagens. De stress verhoogt voor een paar seconden je reactietijd en focus en wordt direct daarna afgebroken zodat je weer terugkeert naar een kalme staat.

Jammer genoeg wordt ons stressmechanisme al te vaak geactiveerd met een hoop nadelige gevolgen. Zo beschadigd langdurig stress je hersenen, en dan met name de hippocampus, een belangrijk deel van je brein dat verantwoordelijk is voor je stemming, concentratie en hoe je informatie opslaan en verwerkt.

Cortisol kan daarnaast ook voorkomen dat je buikvet verliest. Het Cortisol hormoon bevordert vetopslag rond je buikstreek en verhoogd daarmee het risico op hart- en vaatziekten.

Anti-stress vanuit de binnenkant aanpakken

Een warm bad, een lange wandeling of een filmpje kijken liggen allemaal voor de hand en beperken stress. Er zijn veel manieren om te ontstressen en waarschijnlijk heb je zo je eigen manier. Maar er is meer, want je kunt de nadelige effecten van stress ook van binnenuit aanpakken.

Uit het onderzoek van het National Academy of Science is bewezen dat het aminozuur L-lysine de eerste defensieve lijn is tegen stress. Het verdedigd je cellen tegen de nadelige effecten van stress en voorkomt een deel van de schade.

L-lysine is te vinden in rood vlees, eieren, vis en in tarwegras. Tarwegras heeft nog een extra voordeel tegen stress. Het groene sapje bevat beide antioxidanten vitamine C en E en beschermt daarmee nog sterker tegen Cortisol. De antioxidanten en L-lysine werken het beste in een team.

Het anti-stress verdedigingsmechanisme in tarwegras geldt voor zowel vers tarwegras als bevroren tarwegras.