Tarwegras, heerlijk glutenvrij voor coeliakie patiënten

Eén op de tweehonderd mensen hebben Coeliakie, een vervelende chronische ziekte waardoor het lichaam geen gluten kan verdragen. Gluten komen onder andere voor in rogge, gerst, haver en tarwe.  Gluten zijn graaneiwitten die aangemaakt zijn als voedselreserve en bevatten veel voedingsstoffen, vandaar ook dat een eetpatroon vaak vol zit met het eten van producten met gluten.

Als je coeliakie hebt kan je deze graansoorten echter beter vermijden, als je toch in aanraking komt met gluten kan je namelijk beschadiging van de darmvlokken krijgen met verschillende symptomen als gevolg.

Tarwegras is iets wat mensen met coeliakie wel mogen consumeren, je zou zeggen dat tarwegras gluten bevatten, aangezien gluten voorkomen in tarwe, dit is echter niet waar. Tarwegras past zeer goed bij mensen met coeliakie en binnen het glutenvrije dieet.

Een glutenvrij dieet volgen

Doordat coeliakie een chronische ziekte is betekend het dus dat mensen met deze ziekte geen gluten mogen, een glutenvrij dieet volgen is dus een vereiste. Ook zijn er mensen die geen gluten mogen omdat ze er allergisch voor zijn, ook voor deze mensen is een glutenvrij dieet noodzakelijk. Als je leid aan coeliakie zal je overigens niet gluten moeten vermijden, er zijn ook gluten die niet schadelijk zijn voor je gezondheid zoals de gluten in bijvoorbeeld mais of rijst.

Toch moet je niet onderschatten wat een glutenvrij dieet voor gevolgen kan hebben op een leven. Als je nagaat in welke producten gluten zijn verwerkt zal je zien dat je (indien je geen glutenvrij dieet volgt) iedere dag gluten consumeert.

Tarwegrassap, een glutenvrij product

Een bijzonder product wat voorkomt in een glutenvrij dieet is tarwegrassap, een kwalitatief product waar ook coeliakie patiënten van kunnen genieten. Het is niet makkelijk steeds maar weer op zoek te gaan naar glutenvrije producten. Goed vullende producten moeten vaak worden overgeslagen, tarwegrassap komt hier om de hoek kijken, het is namelijk goed vullend voedsel.

Mensen die dus om welke omstandigheden dan ook een glutenvrij dieet moeten volgen en op zoek moeten naar glutenvrije recepten, probeer tarwegrassap!