Voor wie een glutenvrij dieet moet volgen zijn granen als tarwe, rogge of gerst bijzonder ongeschikt, omdat ze heel veel gluten bevatten. Tarwegras is natuurlijk verwant aan tarwe, maar bevat juist geen gluten. Het nuttigen van tarwegras past dan ook uitstekend bij een glutenvrij dieet.

Gluten, wat zijn dat?

Alle granen bevatten gluten. Gluten zijn eiwitten die door de plant zijn aangemaakt om als voedselreserve te dienen. Ze bevatten dan ook veel voedingstoffen en dragen bij aan de voedzame eigenschappen van graanproducten. Niet voor niets zijn granen zo’n belangrijk onderdeel van het menselijke voedingspatroon.

Waarom geen gluten?

Hoewel gluten voor de meeste mensen voedzaam en gezond zijn, zijn er ook mensen die er allergisch voor zijn. Deze mensen lijden aan coeliakie, een darmziekte die ervoor zorgt dat het eten van gluten bij deze mensen tot beschadigingen aan de darmen leidt. Wie deze ziekte heeft zal dus moeten overgaan op een glutenvrij dieet. Bij zo’n dieet zullen overigens niet álle gluten vermeden worden: er zijn ook gluten die ongevaarlijk zijn (bijvoorbeeld die in maïs of rijst). Toch is het erg moeilijk een glutenvrij dieet te volgen, omdat granen als tarwe, rogge en gerst nu eenmaal in heel veel voedingswaar en dranken zijn verwerkt.

De oplossing: tarwegrassap

Een glutenvrij dieet zal nooit gemakkelijk zijn. Het is immers moeilijk voeding te vinden die niet op een of andere manier uit granen bestaat, zeker als men ook nog naar goed vullend en evenwichtig voedsel zoekt. Tarwegras kan een deel van de oplossing zijn. Tarwegrassap is heel gezond en voedzaam, maar bevat tegelijkertijd geen gluten. Mensen die tot een glutenvrij dieet veroordeeld zijn kunnen zo toch van de bijzondere kwaliteiten van tarwegras genieten!